MetaX-Blogi

Teemme ketterästi Suomen tutkimusaineistojen metatietovarantoa, joka tulee palvelemaan OKM:n tutkimusaineistopalveluita (esim. TPAS, IDA ja Etsin). Tässä blogissa käsitellään kehityksessä ajankohtaisia ja usein avoimia asioita, eikä mikään tässä esitetty edusta mitään virallisia linjauksia. Sen sijaan toivomme palautetta ja avointa keskustelua.

måndag 26 mars 2018

Älykkäästi tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta

MetaX on tietenkin osa ympäröivää maailmaa, isompaa kokonaisuutta ja sen arvokkaat tiedot voivat tukea tutkimusorganisaatioitamme monella tavalla. Siksi vieraileva  naapuritiimimme CSC:stä kertoo tässä kirjoituksessa kansallisesta Tutkimustietovarannosta, jota ovat tekemässä. Metatiedoilla on nimittäin monenlaista käyttöä.

Tutkimuksessa, kuten kaikessa, on tavallista, että vuorollaan jotkut asiat ovat toisia trendikkäämpiä ja paremmin esillä. Puhutaan jopa hypestä. Tällä hetkellä keskustelu niin tutkimuksessa kuin muillakin kentillä käy kiivaana tekoälystä. Mitä tekoälyllä tarkoitetaan? Tiedätkö, keneen otat yhteyttä, jos haluat tietää lisää tekoälystä? Kuinka paljon Suomessa todellisuudessa tutkitaan tekoälyä? Ja miten tekoälyä voi edes tutkia, mitä aineistoja tutkijat voivat siihen käyttää? Kuka tekoälyn tutkimusta rahoittaa? Onko suomalainen tekoälytutkimus kiinnostavaa myös muualla maailmassa? Mikä muu tutkijoita tällä hetkellä kiinnostaa?


Tutkimustietovaranto vastaa älykkäästi esimerkiksi näihin kysymyksiin. Se kokoaa metatiedot Suomesta tehtävästä tutkimuksesta ja liittää yhteen muun muassa tiedot tutkijoista, tutkimuksen tuotoksista, organisaatioista, aineistoista ja rahoittajista. Voit tulevaisuudessa tarkistaa yhdestä paikasta, mitä tutkimusta tekoälystä on tehty, kuka on tehnyt ja kuka rahoittanut. Pysyvien tunnisteiden ansioista näet, mitä muuta alaan perehtynyt tutkija on urallaan tutkinut ja kuka muu on tutkinut samaa. Trendien ohella tutkimustietovaranto mahdollistaa myös uusien asiantuntijoiden ja tutkimusalojen esiintuomisen.


Kaikkein älykkäintä tutkimustietovarannossa on, ettei se vaadi ylimääräistä työtä vaan vähentää hallinnollisen työn taakkaa. Kaikki tietojensyöttö automatisoidaan useista eri lähdejärjestelmistä – kuten MetaXista – jonka jälkeen tieto on vapaasti käyttävissä erilaisissa sähköisissä järjestelmissä. Esimerkiksi tutkijan ei tarvitse joka kerta syöttää julkaisuluetteloaan eri hakemuksiin, vaan tiedot saa kätevästi poimittua tutkimustietovarannosta. Tutkimustietovarannon avoin rajapinta mahdollistaa myös lukuisten uusien tutkimustietoa hyödyntävien palveluiden ja sovellusten kehittämisen.


Kansallinen tutkimustietovaranto on kansainvälisesti uraauurtava palvelu. Tutkimustietovarannon suunnittelu on aloitettu vuonna 2017 ja valmistuminen on arvioitu vuodelle 2020. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus kehittää valtakunnallista tutkimustietovarantoa opetus-ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Lisää tutkimustietovarannosta voit lukea tutkimustietovarannon blogista research.fi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar